Klamydia hemtest

Könssjukdomar är mycket vanligare än de flesta tror. Kondylom, klamydia, gonorré och så vidare smittar framförallt vid oskyddat sex men det händer faktiskt att de smittar trots att kondom används. Smittorisken är stor och det är därför som det alltid rekommenderas att du testar dig efter att du har haft oskyddat sex med någon du inte känner men du kan även testa dig med jämna mellanrum om du har oskyddat sex med en fast partner.

Symptom eller inte?

En del får tydliga symptom när de har smittats av en könssjukdom medan andra inte får några symptom alls. Den senare gruppen kan därmed gå och bära på smittan under lång tid samt föra den vidare utan att de har någon aning om det. Det är därför som det är så viktigt med regelbundna kontroller. Symptomen varierar självfallet beroende på vilken typ av könssjukdom det handlar om men några typiska tecken kan vara:

  • Onormala flytningar
  • Sveda eller kliningar runt urinrör eller slida
  • Vårtor eller blåsor runt könsorgan, anus eller mun

Listan över förändringar som kan uppstå är lång så det bästa som du kan göra för att snabbt upptäcka könssjukdomar är att lära känna din egen kropp, vara observant över förändringar och köpa test mot könssjukdomar vid behov.

Hur man kan testa sig

Det har aldrig varit smidigare att testa sig för könssjukdomar än det är idag. Tidigare krävdes alltid besöka hos gynekolog, vårdcentral eller ungdomsmottagning men idag går det att köpa test mot könssjukdomar antingen online hos till exempel euroClinix eller på Apoteket. Om du beställer online så har du ofta ditt paket i brevlådan inom en eller två vardagar och du kan alltid känna dig trygg med att testet levereras i mycket diskreta paket. Därefter är det bara för dig att följa instruktionerna som medföljer test-kittet i lugn och ro i ditt eget hem. Genom vissa test får du svar inom några minuter, mycket likt ett klassiskt graviditetstest, medan andra ska skickas tillbaka till laboratoriet och så får du provsvaret inom ett par dagar.

Självtestpaket

Det finns många olika test eller testpaket att köpa och där du vanligen köper receptbelagd medicin mot könssjukdomar kan du alltså även köpa test mot sjukdomar, däribland online eller hos Apoteket. I vissa landsting finns det även möjlighet att beställa självtest på nätet genom att logga in med e-legitimation på den statliga vårdguiden 1177. Självtesten mot könssjukdomar är fortfarande på uppgång så antalet sjukdomar som du kan köpa test för är begränsat och de allra vanligaste självtesten på marknaden är för klamydia och gonorré. Vissa testleverantörer erbjuder även test för syfilis, herpes, mykoplasma och trikomonas.

Anmälningsplikt

Vissa könssjukdomar faller inom Smittskyddslagen då de anses extra allvarliga eller lättspridna och det gäller att komma ihåg att du alltid är skyldig att rapportera din smitta om testet skulle visa att du smittats av klamydia, gonorré, syfilis eller HIV. Den här lagstiftning finns till så att du själv ska kunna få hjälp men också för att du inte ska smitta någon annan. Test på vårdcentral och behandling för sjukdomar som anses allmänfarliga och har anmälningsplikt är alltid gratis. Om du istället väljer att använda dig av självtest så får du räkna med att de kostar en slant.