Testosteronbrist

För de flesta människor så associeras ordet testosteron med en form av maskulinitet; en nära nog brutal form där sexlusten är lika hög som viljan att slåss och att erövra. Den klassiska testosteronkillen är en enorm muskelbyggare med motorcykel och en enorm aptit på sprit och kvinnor. Ingenting kan dock vara så långt ifrån sanningen, då testosteron är något som finns hos både kvinnor och män, och vars brist kan leda till allvarliga problem hos båda könen som varken har med brutalitet eller machostil att göra. I den här artikeln ska vi klargöra vad testosteron egentligen är, hur det fungerar och vad testosteronbrist kan innebära för oss alla. Detta är ett vanligare problem än vad man kanske kan tro, men som tur är finns det hjälp att få.

Vad är testosteron?

Testosteron är det manliga könshormonet som vi alla går omkring med i våra kroppar och som hos män produceras i testiklarna, därav namnet, och hos kvinnor i äggstockarna. Både män och kvinnor går alltså omkring med hormonet, men när vi fortfarande ligger i mammas mage så är det de högre nivåerna av detta ämne som gör att ett embryo utvecklas till en pojke.

När vi blir äldre så är det testosteronet som gör att vi till exempel utvecklar ett starkt skelett och uthålliga muskler, och det är just därför som testosteronbrist kan påverka vår hälsa genom att ge oss benskörhet eller mindre definierade muskler, men också påverka vår hud och hårproduktion.

Hur påverkar testosteron oss?

Överlag påverkar testosteron inte bara våra ben och muskler, utan också våra inre organ, vårt sinne och vår sexlust. Detta gäller både för män och kvinnor, och man har bland annat upptäckt att båda könen får förminskad sexdrift om testosteronbrist inträffar. Däremot så är det framförallt män som drabbas av depression om nivåerna blir för låga, precis som för höga nivåer kan orsaka aggression och en allmän brist på medkännande. Som om det inte räckte med det så har forskare också sett ett samband mellan hjärtproblem och testosteronbrist, då även hjärtat är en muskel som påverkas precis som resten av kroppens muskelgrupper.

Vad orsakar testosteronbrist?

Några vanliga symptom på att man börjat få för låga doser av testosteron i kroppen är dels att man rent fysiskt blir svagare och får mindre definierade muskler. Man kan också drabbas av torr hy liksom av en allmän lealöshet, vilket i kombination med försämrat minne och sexlust kan få den gladaste människan att känna sig deprimerad. Riktigt vad som orsakar testosteronbrist är inte helt kartlagt, men man har dels sett ett samband med åldrandet liksom försämrat immunförvar. Detta drabbar framförallt HIV patienter och människor som tar cellgifter, men det finns även tecken på att det är en genetisk fråga.

Vad kan man göra?

Ett av de bästa sätten att hålla sitt testosteron på en bra nivå är att ta regelbundna mediciner. Det finns olika piller och vätskor, injektioner och till och med plåster som man kan få testosteron av. Man kan också kombinera bra kost, motion och regelbunden sömn med kosttillskott som gör att man snabbt får ordning på sin testosteronbrist och snabbt kommer att må bättre både fysiskt och psykiskt.